Het verkrijgen van de juiste kleur voor op drukwerkuitingen is niet gemakkelijk. Om steeds dezelfde kleur te gebruiken, wordt er gebruik gemaakt van kleurmodellen. Met behulp van deze (internationale) modellen kan je gemakkelijk de juiste kleur bepalen!

De verschillende modellen

Er zijn bij kleurendruk twee kleurmodellen waar je uit kan kiezen: PMS en full colour.

PMS

PMS, Pantone Matching System wordt vaak gekozen als er één tot drie kleuren in het product zitten. De kleuren worden vooraf gemengd tot de juiste kleur. Hierdoor krijg je bij elke drukkerij ter wereld exact dezelfde kleur inkt. Een voorwaarde voor dezelfde kleur op het product, is dat je op dezelfde ondergrond blijft drukken. De kleur van de inkt is dan wel altijd hetzelfde, maar komen per ondergrond verschillend tot uiting: elke ondergrond absorbeert namelijk op een andere manier kleuren. Doordat er met dezelfde kleurcodes gewerkt wordt, weet je in ieder geval zeker dat je bij elke bestelling exact dezelfde kleur krijgt!

Full colour

De andere mogelijkheid is full colour bedrukking, ook wel 4-kleurendruk genoemd. Deze methode wordt vaak gebruikt als er meer dan vier kleuren in het ontwerp zitten. De kleuren worden niet vooraf gemengd, waardoor er per bestelling minieme verschillen in kleur kunnen ontstaan. Zelfs als je je producten door dezelfde printer laat drukken, is er bij herdruk nog steeds risico op een minimale kleurafwijking. Om te garanderen dat elke druk er exact hetzelfde uitziet, is PMS bedacht.

Heb je een drukwerkuitdaging voor ons? Heb je binnen alle mogelijkheden geen overzicht meer en heb je advies nodig? Neem contact met ons op! Wij helpen u graag!