Er zijn veel verschillende drukwerktechnieken. Sommige hebben een praktische functie en andere maken het product een stukje mooier. Het aanbrengen van reliëf hoort eigenlijk in beide categorieën thuis. Meestal wordt het gebruikt voor de sier, maar het heeft ook meer praktische functies, zoals het gebruik van braille.

Pregen en blinddrukken

Door pregen kan je een hoogteverschil aanbrengen in het drukwerk: het reliëf. Pregen is hetzelfde als blinddrukken. Het patroon dat zicht- en voelbaar moet zijn in het drukwerk wordt aangebracht door een preegstempel. Het gepreegde patroon is vervolgens, net als braille, goed voelbaar. In grotere oplages wordt geen gebruik gemaakt van een preegstempel, maar van een groter alternatief: de drukpers. Het is mogelijk om het reliëf op verschillende ondergronden aan te brengen, zoals papier, aluminium, plastic of leer. De cijfers op een creditcard zijn bijvoorbeeld door een preegstempel aangebracht.

Reliëf op visitekaartje geeft fantastische resultaten!
Reliëf in een visitekaartje

Het gebruik van een reliëf op een visitekaartje geeft een verzorgde en ambachtelijke uitstraling. Meestal wordt het reliëf gedrukt zonder inkt, maar het is ook mogelijk om dit reliëf te bedrukken met inkt of folie.

Andere technieken

Voor het ontwerpen en drukken van visitekaartjes zijn er heel veel bijzondere, grafische technieken die je kan gebruiken. Naast pregen kun je denken aan foliedruk, 3D-lak, fluorkleuren, lamineren of spot-UV-lak. Door het gebruik van spot-UV-lak kan je één element uit het visitekaartje uitligten door middel van hoogglanslak. Ook een kleur op snee geeft een bijzonder effect. Hierbij is de zijkant van het papier gekleurd.

Heeft u een vraag? Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op!